Drømmen om nogle fede shorts.

En vindblæst dag tilbage i 70`erne prøvede den dengang 14-årige Christian Taasti en windsurfer på en fynsk strand. Han blev hooked af livsstilen med det samme og rusen er intakt 40 år senere.

En ting var suset ud på bølgerne, men inde på stranden var det noget andet, der trak. Tøjet.

Christian drømte om nogle fede amerikanske boardshorts, men pengene var små hos den studerende og et par amerikanske boardshorts var der bestemt ikke råd til. Løsningen blev at Christian satte sig ned med sin mors symaskine og lærte sig at sy. En kasse med spraglet gardinstof blev omdannet til boardshorts. De første var nok lidt skæve i det, men efter nogle forsøg lykkedes det Christian at sy shorts, som blev efterspurgt af de nærmeste surf venner.Klitmller Rig Wear Christian Taasti 8jpg
En surfrejse til Marocco i 1985. Claus S.Andersten, Le chef, Christian Taasti
Ti år senere i 1986, rullede Christian så ind på Ørhage i sin surf bil for første gang. Vinden, bølgerne, revet og stemningen i Klitmøller kom til at forme tilværelsen for den unge ingeniørstuderende. Betagelsen af naturen og de fantastiske bølgeforhold fik ham til at besøge folkeregisteret. Han flyttede til byen - måske som den allerførste surfer.
Jobbet i København blev droppet til fordel for tilværelsen som fuldtids windsurfer, og når man kun har udgifter til bil og pasta kunne tjansen som hjælper på campingpladsen Hausgaard godt få det til at løbe rundt.
204f29fa-4159-4b16-a57c-437afa8f9f43jpg
I Klitmøller steg windsurfernes antal over 4 -5 år fra 30-40 stykker i midten af 80,erne til i tusindvis på de bedste spots.. Her i Klitmøller Christian Taasti, Bjarne Lyhr, Søren LehnVesterhavet som arbejdsgiver
Christian indrettede et lille surf værksted på Hausgaard og Vesterhavet sørgede for kunderne. Rygtet om Klitmøller havde spredt sig, og surfere kom til byen og revet. Datidens surf udstyr var ikke bygget til det barske Vesterhav, og der blev nok at bestille med at reparere ødelagte boards og tilbehør.
Sidegesjæften tog til langsomt blev der behov for et lager af reservedele og udstyr. Christian fornemmede at grundlaget for at etablere sin egen virksomhed var tilstede. Andre havde fået samme ide. Peter Haakon havde stiftet Surf Stuff på Ørhagevej. Men da han lukkede ned igen for at tage til Hawaii, tog Christian springet. Windsurfing Klitmøller blev grundlagt i april 1989 dog uden en egentlig butik. Christian havde dog fået nys om at Hanstholm Kommune gerne ville deltage i at skabe et samlings sted for det mange surfere, og sammen med kommunen indrettede Christian Karen Sands hus på Ørhagevej til Surfcenter.
surfcenter19922jpg
Surf centeret ved Ørhage som blev taget i brug fra 1990
Board shortsne ville ikke dø.

Christian fik på sine mange vintersurf rejser til især Tarifa og Gran Canaria en masse inspiration til, hvordan man kunne koble tøj-brands med lokale steder.
Så om vinteren pakkede han igen symaskinen ud og sammen med et par surf venner blev der tegnet, klippet og syet.
Tøjmærket blev døbt OXSUN PRODUCTS, ideen med navnet var at Oksen skulle symbolisere styrke og solen var energien. Christian tegnede og en ungdomsven, Mikael Krog, stod for det grafiske udtryk. Det var legende, sjov, naiv og til tider vild proces, hvor Christian satsede og prøvede forskellige ideer af. Inspirationen kom fra naturen og fra de mange surfere, der havde opdaget Klitmøller. Men navnet OXSUN måtte droppes.

"Efter at have lavet de første serier af t-shirts og sweatshirts blev jeg gjort opmærksom på, at det franske tøjbrand OXBOW kom til salg i Danmark, og navneligheden med det franske brand var for stor, og jeg måtte droppe navnet igen,” fortæller Christian.

Efter mange tanker om forskellige navne, vente Christian hele tiden tilbage til stednavnet Klitmøller. Mange mente at det var helt åndsagt. Men eftersom tøjet blev brugt, mens man riggede sin surfer til, virkede navnet “Rig Wear Klitmøller”, ganske fornuftigt.


line 2 blueJPG

Vennen Joe Anderson, som Christian havde et tæt samarbejde med gennem deres fælles arbejde i Dansk Brætsejler Organisation, realiserede Christians tanker og skitser om at kombinere den legendariske bølge med stednavnet Klitmøller.

Klitmøller Rig Wear blev således Danmarks første etablerede surf fashion brand - naturligt udsprunget af surfermiljøet.
Per Nielsen and Christian Taasti in the Shop 1991 2jpg
Fra Surfbutikken Windsurfing Klitmøller i 1990/91 Per Nielsen og Christian Taasti
Fra at reparere windsurfing udstyr og sælge reservedele gik Christian mere og mere over til at designe beklædning med udgangspunkt i "Made for Surfers by Surfers"  

69da4fe1-8798-4837-858e-11af23b8f130jpg

Halvfemserne var ikke en periode, hvor det var let at sælge danske produkter. Kunderne gik efter etablerede internationale brands. Men i takt med at Klitmøller blev samtaleemne for surfere rundt om i Europa, blev det lille lokale tøj-brand hevet op på et højere plan. Pludselig ringede fastnet telefonen fra Norge, Sverige, Holland og Tyskland - man ville have fingre i tøjet fra Klitmøller.
Klitmller Rig Wear Christian Taasti 4jpg
Fra photoshoot af jakke kollektion til surf / snowboard folket i Sverige 1994/95
Ny inspiration
"Efter 14 år med fuld skrue i Klitmøller oplevede jeg, at min passion for sporten havde ført mig ind i en arbejdsspiral, der var svær at komme ud af. Derfor valgte jeg at sælge butiksdelen, for at tage ud og rejse og finde tilbage til den passion for havet og surfing, der startede det hele.”

Tøjbrandet lå stille i en årrække uden de store aktiviteter. Men da Christian efter en del år i udlandet kom tilbage til Danmark, fik han kontakt med Rasmus Fejerskov. Som bølgerne før havde givet Christian inspiration, blev han nu fanget ind af den iværksætterånd, der i mellemtiden havde blæst ind over hele Cold Hawaii. Det var uundgåeligt at blive trukket tilbage til manegen.

Klitmøller Rig Wear har fået en renæssance og jeg mærker igen en stigende interesse for vores produkter både fra de garvede surfere, men også fra den unge generation som finder vores autentiske rødder i miljøet spændende. Vi arbejder på at fastholde den upolerede historie om den oprindelige surf kultur, som vores brand udspringer fra.”

Walrus1JPG
Walrus Surfercoat

Christians rødder i surf miljøet stikker dybt, det har betydning for hans forretnings model:
 
Det er vigtigt for mig, at folk omkring brandet selv er aktive surfere, fordi det giver os den rigtige energi og sikre os glæden ved at skabe troværdige produkter. Vi ønsker ikke at masseproducere og fastholder derfor at lave ad hoc kollektioner i mindre antal.”

"Tøjbranchen kommer ikke til at redde verden eller klimaet for den sags skyld. Tøj er en forbrugsvarer, som sætter store aftryk. Vi arbejder bevidst med hele tiden at forbedre os i forhold til spild og ser på bæredygtighed som et vigtigt mål. Vi arbejder med kraftige stofkvaliteter, der holder længe og det har altid været vores indstilling at lave ting, som holder længe. Det er derfor fedt, når kunder henvender sig til os og fortæller de stadig har nogle t-shirts eller trøjer, som de købte for 20-25 år siden. "

I 2019 var det således 30 år siden den første Klitmøller t-shirt så dages lys og det
blev markeret med vores bølge label "1989-2019" som blev syet på vores 2019 kollektioner.
Her i 21/22 sæsonnen er der endnu flere nyheder fra os som man kan tjekke ud i vores webshop.
(Tekst bearbejdelse : Thomas Uhrskov)

Læs også mere om Klitmøller Rig Wear på www.krw1989.dk og Insta: klitmoller_rigwear

Klitmller Rig Wear Unisex Hoodie Brown 2jpg
Hoodies og sweatshirt i vanlig Klitmøller Rig Wear design


SUP team Denmark -KRWjpg
Klitmøller Rig Wear + SUP landsholdet


Klitmller Rig Wear Vinter packs 3png
Klitmller Rig Wear Cap Original Wave 4png

Oceanman Shirt Klitmller Rig Wear 1jpg


Klitmller Oceanman sheapa shirt Termo flees 3png

Klitmller Rig Wear Vinter packs 6png